Istoria pe scurt
» Clubul Dinamo a luat fiinta in primavara anului 1948, mai precis la data de 14.Mai.1948, cand a avut loc fuziunea dintre Unirea Tricolor Mai si Ciocanul Bucuresti.
» Echipa de fotbal Dinamo Bucuresti va debuta in Divizia Nationala la data de 22.August.1948. Printre jucatorii care evoluau atunci la Dinamo se aflau: Angelo Niculescu, Siclovan, Bartha, Sarbu, Karkas, Teodorescu, Dumitru-Nicolae, Al. Ene, Suru, Calinoiu, C.Marinescu si altii.
» LA 14.Octombrie.1951 are loc inaugurarea stadionului Dinamo. In primul meci pe acest stadion "cainii" au invins cu 1-0 pe Locomotiva Timisoara.
» In 1955, "alb-rosii" castiga primul titlu de campioana, condusa fiind de pe banca de Profesorul Angelo Niculescu. In toamna anului 1956, Dinamo debuteaza in Cupa Campionilor (premiera pentru fotbalul romanesc) eliminand in primul tur formatia turca Galatasaray Istambul (3-1,1-2).
» In 1959, Dinamo castiga pentru prima data Cupa Romaniei, invingand in finala pe Minerul Baia-Mare cu 4-0.
» Primul event vine in 1962. Atunci Dinamo invingea in finala cupei eterna rivala Steaua cu 5-3. Antrenori erau: Nicusor si Nedelescu.
» Participand din nou in Cupa Campionilor, in 1965 "alb-rosii" reusesc un rezultat foarte bun invingand la Bucuresti mult mai titrata Internazionale Milano.
» In 1965 apare la Dinamo, Mircea Lucescu, iar in 1968, Cornel Dinu, acestia fiind doi dintre cei mai mari jucatori pe care i-a avut Dinamo.
» Dinamo a fost prima echipa romaneasca ajunsa in semifinalele Cupei Campionilor, parcursul fiind urmatorul: Turul 1, (1-0,3-0) cu Kuisysi Lahti din Finlanda, Turul 2, (3-0,2-3) cu Hamburger SV, care era in acel moment detinatoarea Cupei Campionilor, Turul 3, (1-0,1-1) cu Dinamo Minsk, iar in fine in semifinale Dinamo intilnea celebra FC Liverpool care ne-a eliminat (1-2,0-1).
» In 1986, "cainii" inving in finala Cupei Romaniei, cu 1-0 pe Steaua care era campioana intercluburi din Europa.
» Dinamo este si prima echipa romaneasca ajunsa in semifinalele Cupei Cupelor. Asta se intampla in 1989, eliminand atunci pe Dinamo Tirana (2-0,0-1), pe Panathinaikos Atena (2-0,6-1), pe Partizan Belgrad (2-1,2-0) fiind eliminati in semifinale de Anderlecht Bruxelles (0-1,0-1).
» Alb-rosii" au reusit o mare performanta in editia de campionat 1991-1992, cand reusea sa cucereasca titlul de campiona fara a pierde nici un meci. Antrenori erau atunci: Halagian, Hizo si Cheran, iar Director tehnic, olandezul Rinus Israel.
» A urmat o perioada nefasta, plina de cautari, fara reusite majore pe plan intern sau international.
» Revenirea la viata a fotbalului dinamovist a inceput cu sezonul 1998-1999, cand echipa a devenit vicecampioana a Romaniei, dupa ce echipa antrenata de Cornel Dinu a dominat multa vreme competitia nationala nr. 1 de o maniera entuziasmanta. In urmatoarea editia, 1999-2000, dinamovistii deveneau campioni ai Romaniei, pentru a 15-a oara, cu Mister la "pupitru", reusind sa cucereasca si Cupa Romaniei (2-0 cu "U" Craiova), realizand astfel eventul. Printre fotbalistii care au jucat la Dinamo in acea perioada s-au aflat, in primul rand, Lupescu, Vladoiu , Vali Nastase, Mihali, marocanul Khalid Fouhami, Preda, Iftodi, Mutu, Ionel Gane, Marius Niculae dar si alti jucatori precum: Buta, Cernat, Mara, Cr. Vlad sau Cl. Dragan.
» In 2001 Dinamo castiga din nou Cupa Romaniei iar in 2002 "alb-rosii" cuceresc pentru a 16-a oara titlul de campioni. Un an mai tarziu, Dinamo cucereste a 10-a Cupa a Romaniei dupa un sezon macinat de probleme.
» In sezonul european 2003 - 2004, Dinamo este la un pas de primavara europeana, reusind un bun parcurs european cu 4 victorii, un egal si o infrangere. Din echipa care a facut o buna figura in Cupa UEFA au facut parte: Preda, Delwarte, Barcauan, Burca, Semeghin, Stoican, Iordache, Fl.Petre, Grigorie, Alexa, Tames, Vl.Munteanu, Ianis Zicu, Ionel Danciulescu, Claudiu Niculescu sau Ciprian Marica. Dinamo a reusit performanta de a invinge in doua meciuri pe Sahtior Donetk, echipa care a jucat cativa ani in UEFA Champions League. In acest an european Dinamo a adus cele mai multe puncte UEFA pentru Romania din ultimii 6 ani.
» Cam aceasta ar fi prezentarea pe scurt a istoriei acestei frumoase echipe. Daca in ultima vreme ne-am revenit pe plan intern, daca in ultimii patru ani Dinamo a castigat mereu cate un trofeu intern suporterii asteapta ca echipa sa aiba un parcurs european ca pe vremuri, asteapta primavara europeana.
» Succes Dinamo in lupta pe doua fronturi, asteptam un nou event !


  Pagina dedicata lui Catalin Hildan. Iubea viata si gloria... dar mai presus de orice, iubea fotbalul.
Citeste tot...


Sunteti vizitatorul numarul